Det er lov å stille spørsmål ved oss


Du fortjener ærlighet.

Jeg får stadig høre om mennesker som nærmest har klippekort hos terapeuter, og det er fint at dere har funnet en dere er fornøyd med. Men jeg synes det er beklagelig når jeg ser og hører hvor store økonomiske og psykiske ressurser som legges i eviglange behandlingsforløp uten noen form for varig effekt. Det skjer uansett profesjon, og dessverre fungerer ingen terapeut for alle. Vedvarende smertetilstander er komplekse, og det kan være en rekke grunner til at den varige effekten uteblir. Men en faglig integritet og ærlighet bør forventes av oss som utøver faget. Vi bør hele tiden kritisk evaluere hva vi kan gjøre for deg, og kanskje viktigst hvor våre begrensninger går. Skulle den varige effekten utebli etter flere behandlinger, bør vi som terapeuter ta ett steg tilbake å revurdere valg av behandling, og kanskje spørre oss selv om man er riktig person til å behandle dette mennesket. En slik ærlig innrømmelse ovenfor seg selv ser jeg på som en styrke som kommer dere der ute til gode.

Selv om vitenskapen er en faktor i våre kliniske resonnering, så finnes det ingen gullstandard på valg av behandling og antall behandlinger for deg. Min personlige mening er at vi bør individualisere ett opplegg sammen med pasienten basert på faglig teori, vitenskap og begge parters erfaringer. Noen sykdommer vil selvfølgelig gjøre at både forebyggende og symptomdempende behandling er nødvendig. Er dette utelukket, og du fortsatt føler at du trenger ukentlig behandling er du selvfølgelig hjertelig velkommen. Problemet er hvis ditt behov blir opprettholdt av for eksempel terapeutens økonomiske interesser. Jeg synes ikke du bør godta å gå til en terapeut for tjuende gang uten varig effekt, og du bør da stille spørsmål. Vi bør inkludere deg i prosessen å forklare enkelt hva, hvordan og hvorfor, så vil du være i bedre posisjon til å være med på å bestemme forløpet. Hovedmålet for oss terapeuter bør være å gjøre deg minst mulig avhengig av oss.

Så vær så snill, still spørsmål ved oss, slik at vi ikke sovner i timen. Det er dessverre ikke slik at du alltid vil få det svaret du ønsket. Men vi som terapeuter bør være ærlige og ikke basere vår egen lommebok på spredning av frykt om at du ikke mestrer din egen hverdag uten mine magiske hender. Så igjen, still spørsmål. Hva gjør terapeuten, og hvorfor? Hvordan ser vi for oss behandlingsforløpet? Hvilke tiltak kan jeg selve gjøre, slik at jeg igjen kan ta kontroll over egen hverdag? Dette er spørsmål du burde ha fått svar på for lenge siden, dessverre.

Takk for at du orket å lese,

Kim


Utvalgt innlegg
Innlegg kommer snart
Følg med videre...
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square