Langvarige ryggsmerter – Trenger du ett ark med ti øvelser?


I kampen mot ryggsmerter er trening og bevegelse ett viktig våpen. Kroppen vår elsker fysiske utfordringer, og trening er bra. Dette er noe vi alle forhåpentligvis er enige om, men trenger treningen å være spesifikk? Som oftest ikke. Forskningen forteller oss at langvarige ryggplager sjeldent skyldes en spesifikk struktur, noe som underbygges ved den manglende sammenhengen mellom MR og ryggplager. Spørsmålet blir da, trenger vi en spesifikk øvelsesplan?

Jeg skulle virkelig ønske at det fantes en magisk bevegelse som gradvis hadde fjernet alt av folks smerter. Dessverre er det ikke slik, og det er vi nødt til å forholde oss til. Men er det så galt? Dette gjør jo bare at muligheten er flere, og at du selv kan være med å sette premissene i kampen mot smertene. Selv om jeg som kliniker besitter basiskunnskap om menneskekroppen, så er dette en prosess jeg bør la deg ta del i. Vi bør være forsiktige med å påstå at noe spesifikt er best for deg og dine plager. Når ikke forskningen klarer å sette opp ett øvelseshiarki ved ryggsmerter, er det ikke da litt frekt av meg å begrense deg til ett par kjedelige øvelser, eller en type trening?

La oss ta utgangspunkt i at du får med deg ett ark med ti øvelser. Utover min mening om at disse er gode, får du ingen annen forklaring om meningen bak disse spesifikke metodene. Si at du i tillegg verken har historikk eller interesse for trening, hva er sjansen for at du gjennomfører disse øvelsene? Skulle den være liten, så skal du vite at du har min fulle forståelse. Det bringer meg videre til spørsmålet, er det du eller jeg som ikke har gjort jobben? Jørgen Jevne sa så det fint under ett foredrag: «Det nytter ikke som terapeut å slå seg på brystet mens man sier at exercise is medicine, hvis man ikke kan levere varene».

Det er til slutt du som sitter med ansvaret for egen kropp, selv med vår hjelp. Men kaster jeg ett ark i ansiktet på deg med alt for mange øvelser uten å avklart om dette er gjennomførbart eller gir deg mening, så har min del av jobben sviktet. Jeg som i utgangspunktet skulle skape nok trygghet hos deg slik at du følte deg rustet nok til å begynne gradvis å gjøre det du har lyst til.

Skulle du slite med å finne aktiviteter som er gjennomførbare eller gir mening, så er du ikke alene. Men du trenger ikke være bekymret, det finnes ett hav av muligheter. Ting du før ikke anså som fysisk aktivitet, kan plutselig være en god start. Det kan for eksempel være så enkelt som å gå turer med hunden eller noen venner. Ikke alle har tid eller liker å dra på treningssenter, og det er stort sett heller ikke nødvendig. Det finnes utallige muligheter, hjemme som ute.

Det første steget er å finne ut hva som er gjennomførbart og gir deg mening. Basert på dette og mine faglige vurderinger kommer vi sammen fram til ett opplegg. Noen ganger kan faktisk opplegget være så uspesifikt at du gjør det som faller deg inn eller prøver ut flere aktiviteter, så tar vi det derifra.

Ett siste viktig punkt er at du ikke trenger å bli noen toppidrettsutøver. Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for at du ikke løfter tungt eller løper langt. Trygg og gradvis eksponering for aktivitet er nøkkelen, og sjansen for å opprettholde dette øker ved at du selv finner noe du trives med. Aldri glem at selv den minste form for bevegelse er bedre enn ingenting. Hvem vet, kanskje finner du en ny favorittaktivitet?

Så. Mitt mål er ikke å forklare deg akkurat hva du skal gjøre. Mitt mål er å veilede deg slik at du selv finner ut alt du kan gjøre.

Vi snakkes,

Kim


Utvalgt innlegg
Innlegg kommer snart
Følg med videre...
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags