Sitting og julestress


Hu tante Anna e på vei, og hu ska bættre roinnjvask kvart einaste rom!

Rotmos lyriske verker, pyntede juletrær og kvalitetstid med de nærmeste forteller oss at det endelig er jul. Det kan også være ei tid der stressnivået kan bli høyt grunnet julens plikter. Når du da setter deg i godstolen for å lade batteriene, skal du i alle fall slippe å bruke unødvendig energi på egen sittestilling.

Du har kanskje hørt at du må rette deg opp, slik at du ikke slumper sammen? Jeg har en god nyhet. Det er faktisk bare tøv. Forskning har i de siste årene avdekket gamle helsemyter som at enkelte sittestillinger gir smerte. Store studier finner ingen sammenheng mellom type sittestilling og smerter i rygg/nakke. Det viser seg faktisk at den beste stillingen er den du selv finner mest behagelig. Ganske logisk, da man stort sett skal være avslappet i godstolen. Skal du sitte oppreist over en lengre periode, kreves det interne krefter for å opprettholde stillingen og kan ofte virke mot sin hensikt. Dette er jo en flott nyhet, og du slipper å bruke unødvendig krefter på dette.

Det eneste tipset jeg kan gi deg om du skulle føle deg litt stiv etter mye sitting, er å ta deg en liten tur rundt i stua, len deg framover, bakover, sideveis eller bytt stilling. Da vil dette gå bort i løpet av kort tid.

Men ifra forskning til en refleksjon over julestresset;

* Er det virkelig verdt det? Hva er det vi egentlig stresser for? Tar vi julen for seriøst?

Jakten på ei perfekt jul med de perfekte gavene, det perfekte treet og den perfekte svoren på ribba. Alt skal gjøres innenfor faste tidsrammer. Det er selvfølgelig fint at man vil gjøre litt ekstra ute av julen, men om jakten etter det perfekte gjør at man ikke får senket skuldrene, har vi ikke da glemt hva julen handler om? Jeg tror ikke Thorlákr Thorhallsson som hylles på lille julaften hadde brydd seg om hvordan treet ditt er pyntet. Jeg sier ikke at vi skal glemme gamle tradisjoner, da disse er fantastisk flotte. Men kanskje skal man heller bør bruke mer energi på hvem man er med, enn hva man gjør. Invester tid og krefter i det som betyr noe, dine nærmeste. Vi bør kanskje ta jula litt mindre seriøst, og deretter senke kravene litt. Hvis man legger bort tidspress, matpress og pyntepress, og tar seg tid til de rundt så vil man få enormt mye tilbake. Prøv å gjør ting i eget tempo så tror jeg overskuddet til bade deg og de rundt deg vil øke.

PS: Jeg er ydmyk over deg som leser, og har selvfølgelig ingen rett til å fortelle deg hvordan du feirer jul. Dette var bare noen tanker. Skulle du være uenig i det siste avsnittet, så håper jeg i alle fall du har funnet en behagelig sittestilling :-)

God jul,

Kim Andre Brandtzæg


Utvalgt innlegg
Innlegg kommer snart
Følg med videre...
Siste innlegg